Vad Beror Självskadande På?

Ja den frågan är svår att svara på. De finns ingen som riktigt vet varifrån detta kommer .

De ända man vet är att självskador har funits hos människan i flera hundra år.
på medeltiden var de inte alls ovanligt med såkallad "åderlåtning"  och det har historiskt varit vanligt med självspäkning och självstympning i religionens namn.

Åderlåtning är en gammal metod för att kurera personer från sjukdomar. man tappade blod ur kroppen vilket skulle få "det sjuka" att komma ut genom blodet och därmed kurera personen. Man använde också blodiglar till åderlåtning. Under 1850-talet minskade kraftigt användningen av åderlåtning som acceptabel behandlingsmetod.

Som späkning betecknas det inom katolska kyrkan förekommande och i vissa fall föreskrivna bruket att till sinnlighetens dödande eller som straff för någon begången synd pina sin kropp med gisslande eller piskande till blods, med fastande eller annan tortyr.

Kan de vara så att de ligger i vår natur att skada oss själva.
 Är inte vi människor dom mest destruktiva varelserna ?
vi gör alla självdestruktiva handlingar. varesig de gäller alkohol, droger eller försätta oss i skadliga situationer.


Psykiska sjukdommar ökar mer och mer för varje år som går och de samma gäller självskade beteendet.
Pressen som unga människor utsätts för bidrar till att fler & fler får ångest över utseende, jobb osv.
 och jag tror att detta är en av faktorena till att så många drabbas av depressioner och ångest sjukdommar.

Jag tror åxo att självskador blir vanligare pga dessa ångest och depressions sjukdommarna.
även "vanligheten" på självskador bidrar till att fler börjar. Om man  är ung och mår dåligt är de nog lätt att börja skära sig för att man sett att handra hanterar de på de sättet.

De känns som att självskadande och psykiska sjukdommar är ett så tabu belagt ämne att många unga inte vet va de inebär att vara sjuk. Många inser nog inte att självskador faktiskt kan bli ett missbruk.

Jag tror att många provar att skada sig för att de inte vet bättre. ingen får ju lära sig om psykiska sjukdommar i skolan. även fast många unga i högstadieåldern drabbas av tonårs-depressioner eller nedstämdhet när dom hamnar i puberteten. Jag tror att om man informerar ungdommar om just dom sakerna iskolan skulle färre prova på att skära sig. om dom fick veta att de e normala känslor.
 och dom får veta va de beror på , hur man tar kontakt med psykologer och liknande skulle självskador kunna minskas.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0