lite allmän information

Allmänt om att skära sig

Redan från antiken finns beskrivningar av unga människor som gör sig själv illa, men först på 1930-talet beskrevs fenomenet som ett medicinskt problem.

Både kvinnor och män skadar sig själva. Oftast så märker man kvinnorna inne på kuratorns kontor, ett psykiatrisk sjukhus mm. Medans männen oftast hittas inne på fängelser. 
Självskade beteendet brukar bryta ut i tonåren, eskalerar i tjugo årsåldern och ebbar ut vid trettio. 
Många som skadar sig själva har ofta en historia av alkohol eller drog missbruk. Oftast så beror det på att missbruka droger eller alkohol är ett ennat sätt att lätta på ångest, smärta mm.
Men personer som skadar sig själva är sällan påverkade när dom skadar sig.


Varför skär man sig?

Det kan finnas flera olika orsaker till att man skär sig, många gånger finns ångestproblematik i botten.
Det är inte ovanligt att skärningar också är kopplade till en ätstörningsproblematik , depression eller att man upplever sig ha svårt att hantera omvärldens påfrestningar.

När männniskor skadar sig, känner de först smärtan, som är en signal till kroppen att försöka att stoppa orsaken till smärtan. Men på stenåldern kunde det vara viktigt för överlevnaden att man fortsatte att kämpa eller fly för att sätta sig i säkerhet. Därför frisätts morfinliknande substanser i kroppen, när vi gör illa oss. Dessa verkar på belöningscentrum i hjärnan och undertrycker obehagskänslor på samma sätt som narkotika.

Det är samma sak som inträffar, när man skär sig själv. Man påverkar belöningscentrum i hjärnan och mår bättre en stund. Man kommer ifrån den trista verkligheten och de outhärdliga känslorna och flyr in i en behagligare känslovärld.
Vad kan jag som anhörig göra?

Vuxna har ett stort ansvar för att i tid upptäcka när unga människor mår dåligt. När ungdomar gör sig själva illa är det ett stort tecken på att de inte mår bra.
Prata med ungdomen och fråga men kräv inte svar eftersom ungdomen kanske inte alls vill prata.
De kan vara en bra ide att kontakta en kurator eller psykolog där ungdomen kan få proffisionell hjälp.
undvik att dömma och kritisera självskadorna och fukusera istället på den bakomliggande orsaken till självdestruktiviteten.

Det är jobbigt att vara anhörig till någon som skär sig. Du kan behöva hjälp från andra i din situation, försök med anhöriggrupper, hjälplinjer eller gå och tala med någon.Varför gör självskadebeteendet att paniken försvinner?

Det reducerar fysiologiska och psykologiska spänningar snabbt.
Studier har antytt på att när personer som skadar sig själva blir emotionellt överväldigade och dem skadar sig gör självskadandet att deras nivåer av psykologiska och fysiologiska spänningar dras tillbaka till en uthärdlig nivå nästan omedelbart. Med andra ord dem känner en starkt obekväm känsla och vet inte hur dem ska hantera den (oftast har dem inget namn på det), men vet att skada sig själva reducerar känslan extremt fort. Dem kan fortfarande må dåligt , men dem har inte den där hemska paniken; det lättar på hemska känslor.

Vissa människor får aldrig chansen att lära sig orka med effektivt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0